Gyros

Jestli se najde nějaké jídlo, které chutná všem našim dětem bez výhrad, tak je tento snadný a rychlý gyros. Kousky masa naložené do směsi koření a osmahnuté na pánvi. Podávané ideálně s čerstvě připravenými, ještě teplými pita chleby, tzatziki a nakrájenými rajčaty.  Pokud vám nestačí toto doporučení, tak vás určitě přesvědčí, že manželovu sestřenici, která studovala na Krétě, ta kombinace chutí přenesla zpátky na tento řecký ostrov.

množství: 4-5 porcí

Suroviny

Maso

800 g masa (kuřecí nebo krůtí prsa, vepřová pečeně)

3 lžíce oleje

1 lžička sladké papriky

1 lžička oregana

1/2 lžičky mletého římského kmínu

špetka mletého chilli (dle chuti)

1 citron

1 lžička soli

2 stroužky česneku

Tzatziky

1 hrnek řeckého jogurtu

1 salátová okurka

špetka soli

2 stroužky česneku

pita placky (recept ZDE)

Postup

Z masa odkrojíme blány, tuk a chrupavky. Nakrájíme ho na menší kousky. Citron dobře umyjeme a i kůrou ho nakrájíme na osminky. Česnek prolisujeme. V misce smícháme olej, sůl, všechno koření, česnek a citron. Do misky ke směsi koření přidáme maso a vše společně promícháme. Necháme uležet alespoň 30 minut nebo až 8 hodin v lednici.

Na rozpálenou pánev přidáme maso včetně citronu a zprudka jej opékáme. Občas jej promícháme, aby se opeklo ze všech stran. Po třech minutách odebereme citron a kousky masa opékáme dál dokud nejsou dozlatova opečené. Maso by se nemělo dusit ve šťávě. Pokud nemáme dostatečně velkou pánev, je lepší maso rozdělit na dvě poloviny a ty opékat zvlášť.

Tzatziky

Okurku oloupeme a nastrouháme nahrubo. Nastrouhanou okurku vložíme do sítka a pořádně z ní vymačkáme všechnu tekutinu. Česnek prolisujeme. V misce smícháme jogurt, okurku, česnek a sůl.

Podáme tak, že pita placku potřeme tzatziki, přidáme maso a podle chuti na kolečka nakrájená rajčata nebo jinou zeleninu.

 

Tip: S kořenicí směsí si lze hrát podle chutí a možností. Není nutné přidávat citron. Naopak je možné přisypat půl lžičky tymiánu nebo jiné sušené bylinky. Chilli lze úplně vynechat nebo jej naopak přidat čtvrt lžičky.

CookingEva KociComment