Gyros
Jestli se najde nějaké jídlo, které chutná všem našim dětem bez výhrad, tak je tento snadný a rychlý gyros. Kousky masa naložené do směsi koření a osmahnuté na pánvi. Podávané ideálně s čerstvě připravenými, ještě teplými pita chleby, tzatziki a nakrájenými rajčaty. Pokud vám nestačí toto doporučení, tak vás určitě přesvědčí, že manželovu sestřenici, která studovala na Krétě, ta kombinace chutí přenesla zpátky na tento řecký ostrov.
množství: 4-5 porcí
Suroviny
Maso
800 g masa (kuřecí nebo krůtí prsa, vepřová pečeně)
3 lžíce oleje
1 lžička sladké papriky
1 lžička oregana
1/2 lžičky mletého římského kmínu
špetka mletého chilli (dle chuti)
1 citron
1 lžička soli
2 stroužky česneku
Tzatziky
1 hrnek řeckého jogurtu
1 salátová okurka
špetka soli
2 stroužky česneku
pita placky (recept ZDE)
Postup
Z masa odkrojíme blány, tuk a chrupavky. Nakrájíme ho na menší kousky. Citron dobře umyjeme a i kůrou ho nakrájíme na osminky. Česnek prolisujeme. V misce smícháme olej, sůl, všechno koření, česnek a citron. Do misky ke směsi koření přidáme maso a vše společně promícháme. Necháme uležet alespoň 30 minut nebo až 8 hodin v lednici.
Na rozpálenou pánev přidáme maso včetně citronu a zprudka jej opékáme. Občas jej promícháme, aby se opeklo ze všech stran. Po třech minutách odebereme citron a kousky masa opékáme dál dokud nejsou dozlatova opečené. Maso by se nemělo dusit ve šťávě. Pokud nemáme dostatečně velkou pánev, je lepší maso rozdělit na dvě poloviny a ty opékat zvlášť.
Tzatziky
Okurku oloupeme a nastrouháme nahrubo. Nastrouhanou okurku vložíme do sítka a pořádně z ní vymačkáme všechnu tekutinu. Česnek prolisujeme. V misce smícháme jogurt, okurku, česnek a sůl.
Podáme tak, že pita placku potřeme tzatziki, přidáme maso a podle chuti na kolečka nakrájená rajčata nebo jinou zeleninu.
Tip: S kořenicí směsí si lze hrát podle chutí a možností. Není nutné přidávat citron. Naopak je možné přisypat půl lžičky tymiánu nebo jiné sušené bylinky. Chilli lze úplně vynechat nebo jej naopak přidat čtvrt lžičky.