Dušené vepřové plátky
Milované našimi dětmi
Masíčko měkoučké tak, že se samo rozpadá, už jen když na něj namíříte vidličkou nebo se přísněji podíváte. Milované všemi našimi dětmi.
Příprava dušeného vepřového vyžaduje delší čas na plotně, tento pokrm se tedy vyplatí vařit z dvojnásobného množství masa. Půlku sníst hned, druhou půlku zamrazit na později. Na cesty vozíme tyto plátky zamražené, protože tak poslouží hned dvojím způsobem. Nejdřív ve zmrzlém stavu den dva chladí ledničku, později ohřáté na plotně zahřejí na těle i na duši.
počet porcí: 4
časová náročnost: 1,5-2 hodiny
Suroviny
800 g vepřového masa (kotleta, kýta, plec)
2 lžíce oleje
2 cibule
1 lžička sladké papriky
1/2 lžička drceného kmínu
hovězí vývar
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl
Postup
Maso očistíme od blan, tuku, šlach apod. a nakrájíme na 1,5 cm silné plátky (pokud nakupujeme u řezníka, necháme si maso nakrájet rovnou u něj). Plátky masa položíme na prkénko a naklepeme z obou stran. V krajích jej můžeme v případě potřeby trochu nakrojit, aby se během vaření nezkroutily. Plátky z obou stran nasolíme.
Na silnějším plamenu rozpálíme hlubší pánev, nalijeme do ní olej a necháme ho rozehřát. Do pánve rozložíme plátky masa tak, aby se nepřekrývaly. Pokud se tam nevejdou všechny, osmažíme je v příštím kole. Plátky necháme opékat několik minut, až půjdou snadno odlepit ode dna pánve a budou opečené do zlatohněda. V tu chvíli je otočíme a necháme opéct i na druhé straně. Opečené plátky dáme stranou.
Cibule nakrájíme najemno. Ztlumíme plamen na střední, do pánve přidáme lžíci oleje a cibuli. Cibule pustí šťávu, s jejíž pomocí vařečkou uvolníme ze dna pánve hnědé připečeniny. Cibule se tak zbarví do hněda. Za občasného míchání opékáme cibuli ještě asi 3 minuty. Poté přidáme sladkou papriku, kmín a špetku pepře a asi minutku ještě mícháme. Pak směs zalijeme trochou vývaru a přidáme plátky masa. Tekutina by neměla maso zcela zakrývat, část každého plátku by měla vykukovat ven. Pokud je to potřeba, přidáme vývar.
Přivedeme k mírnému varu, ztlumíme plamen na minimum a zvolna dusíme 45-60 minut. Průběžně kontrolujeme množství tekutiny a podle potřeba doléváme vývar. Když už je maso téměř měkké a rozpadavé, zahustíme vývar moukou. Lžíci mouky nasypeme do jemného sítka a moukou jemně poprášíme povrch vývaru. Necháme několik minut být. Za tu dobu mouka nasákne tuk z povrchu vývaru a bude možné ji rozmíchat ve šťávě bez vzniku žmolků. Maso necháme dusit, dokud není úplně měkké a nerozpadá se. Pokud je tekutina v pánvi příliš hustá, naředíme ji vodou nebo vývarem. Pokud naopak příliš řídká, zesílíme plamen a pod dohledem odpaříme přebytečnou tekutinu, aby maso plavalo ve šťávě příjemné konzistence.
Podáváme s rýží nebo bramborem.