Pita placky

Čerstvě upečené pita chleby jsou tou nejlepší přílohou ke gyrosu. Nejtěžší na celém receptu je správné načasování. S přípravou těsta je potřeba začít dvě a půl hodiny před časem podávání. Základní slané kynuté těsto připravíme běžným postupem, jako tuk použijeme olivový olej. Ruční hnětení dá sice trochu práce, ale válení placek a jejich opékání na pánvi je zábava, kterou pod dohledem dospělého zvládnou i starší děti. Pro naši pětičlennou rodinu připravuji placky z dvojnásobného množství těsta.

množství: 6 placek

časová náročnost:

příprava: 120 minut

Suroviny

2 hrnky hladké mouky

2/3 hrnku vlažné vody

3/4 lžičky soli

2 lžíce olivového oleje

1 lžička sušeného droždí

 

Postup

Všechny suroviny smícháme v těsto, které alespoň 10 minut, ale raději déle, ručně hněteme. Těsto by nemělo příliš lepit, jen se trochu přichytávat ke stěnám nádoby. Pokud je moc vlhké a lepivé, přidáme lžíci až dvě mouky. Pokud naopak příliš suché, což se může stát zvláště při použité celozrnné mouky, přidáme lžičku až dvě vody. Mouku i vodu přidáváme opravdu postupně po lžících a lžičkách. Poté chvíli pokračujeme v hnětení, až se přidaná surovina zapracuje do těsta a teprve potom vyhodnotíme, zda potřeba přidat ještě víc.

 Hněteme, dokud těsto nepůsobí hladkým dojmem. V robotu to trvá 10 minut, při ručním zpracování je lepší pracovat trochu déle. Uhnětené těsto necháme asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 6 stejně velkých částí. Ty vytvarujeme do malých kuliček, které přikryjeme utěrkou nebo obrácenou mísou, aby neosychaly. Každou kuličku rukou zploštíme a poté válečkem vyválíme na placku. Utěrkou zakryté placky necháme 10-20 minut odpočívat a vykynout.

Rozpálíme pánev (ideálně litinovou nebo nerezovou) na středně silný výkon. Pánev není potřeba vymazávat olejem. Na rozpálenou pánev položíme placku a opečeme ji z obou stran do zlatova. Po otočení na druhou stranu by se měla placka nafouknout a vytvořit uvnitř kapsu.

Upečené placky balíme do lehce navlhčené utěrky. Udrží se tak teplé a vláčné až do podávání.