Fazole Helly Heinz

Fazole Helly Heinz jsou jedním ze tří jídel, na která mám v obytné autě vždy připravené ingredience. Až na ty dvě červené kapie jsou totiž všechny trvanlivé.

Asi si říkáte, proč „baked beans“ z konzervy ještě nějak vařit, když je stačí jen rychle ohřát. Pokud je podáváte jako anglickou snídani, tak to není potřeba, ale když je chystáte k večeři, zkuste je připravit podle mého receptu. Osvědčilo se mi fazole vytunit rajčaty z plechovky, čerstvými paprikami a provensálskými bylinkami. Hotový pokrm je mnohem zajímavější – papriky k zakousnutí, lehká chuť rajčat a vůně bylinek. Důležité je dopřát všem surovinám dostatečně dlouhý společný čas na pánvi, aby se chutě pěkně propojily.

množství: 3-4 porce

doba přípravy: 30-45 minut

 Suroviny

1 velká cibule

1-2 červené kapie

2 lžíce olivového oleje

2 lžičky provensálský bylinek

1 plechovka krájených rajčat

2 plechovky fazolí v rajčatové omáčce (baked beans)

 Postup

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriku rozkrojíme podélně na poloviny, očistíme od semínek a nakrájíme na tenké proužky.

Ve velké pánvi rozehřejeme olej, nasypeme na něj cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme nakrájenou papriku a asi 5 minut za občasného míchání opékáme. Poté přidáme provensálské bylinky a necháme je minutku rozvonět.

Přilijeme krájená rajčata a fazole. Zamícháme a přivedeme k varu. Pod pokličkou necháme lehce probublávat minimálně 15 minut, aby zelenina změkla a chutě se propojily. Pokud je potřeba můžete podlít troškou vody nebo naopak vařit bez pokličky

Servírujeme s rýží, pohankou nebo jen tak s pečivem. Kdo chce, může přidat opečenou klobásu.

 

Tip: Společně s paprikou můžete přidat i na kostičky nakrájenou neloupanou cuketu. Pokud máte čerstvá rajčata ze zahrádky, přidejte jedno nebo dvě společně s rajčaty z plechovky nebo je jimi zcela nahraďte.