Ve kempu s wombaty

Ne 19.2. odpočívadlo u dálnice (New South Wales, Austrálie) – Bendeela Recreation Area (New South Wales, Austrálie)

Máme namířeno do kempu Bendeela, který mne nalákal tím, že se jím v noci prohánějí wombati – legrační vačnatci. Kemp Bedeela má kapacitu 1000 míst. Působí to děsivě – tisíc aut, obytňáků, karavanů a stanů na jedné velké zelené louce, ale nakonec se ukáže, že to není tak zlé. Louka není jen jedna, ale je jich několik a i když to podle rezervací vypadalo, že kapacita bude naplněna, ve skutečnosti tak půlka vozidel nedorazila, protože prostoru je tu stále dost. Rozhodně víc než v klasickém českém kempu u řeky či rybníka.

Týna je po ranním cvičení na odpočívadle celá pokousaná od komárů. Naštěstí ty štípance moc dlouho nesvědí. Rychle vše sbalíme a vyrazíme do kempu Bendeela, kde jsme měli strávit noc, ale nezvládli jsme tam dojet. Po nočním dešti svítí slunce s vytahuje tu vlhkost do vzduchu až se z toho stane nepříjemné dusné vedro, které zvládáme jen díky přístřešku a možnosti se zchladit ve řece, na jejímž břehu kemp leží.

Po několika dnech na pečivu, je konečně je čas uvařit plnohodnotné teplé jídlo – kuře s kari kořením, osmahnutou zeleninou a rýží. Všem do chutná, jen Kuba prohlašuje, že to žluťácké maso jíst nebude a tak mu osmahnu kuře s jiným kořením, které je přijatelné i pro něj.

Dusno nám dává zabrat, v takovém počasí si člověk moc neodpočine. Chvilku si sami s Jankem sedneme do stínu a řešíme plánovanou přednášku na Overland Festivalu na Slovensku. Na tomto festivalu jsme byli před dvěma lety jako posluchači. Naše obytné autíčko se ještě vyrábělo a my jsme tam spali ve stanu. Načerpali jsme tam spoustu inspirace a od Naruby Life, kteří tam společně s jedním dalším cestovatelem, vedli workshop o škole na cestách, nás ujistili, že tu zvládneme i se třemi školou povinnými dětmi.

K večeru přejedeme do turistického městečka Kangoroo valley. Potřebuje mít na chvíli signál. Povečeříme na lavičce a Joli s Týnou se prohánějí po vyasfaltované dráze pro kola. Závodí spolu, Kuba spadne, odře si ošklivě koleno a bok a ječí a křičí bolestí ještě celou cestu do kempu. Není to nic váženého, jen pořádné odřeniny, které jsme poctivě vyčistili, vydezinfikovali a přelepili náplastmi.

Vracíme se v době kolem západu slunce a u silnice zahlédneme pár klokanů, ještě víc (celkem deset) se jich pase hned za vrátnicí. Jsou roztomilí. Zato wombat, který se celou noc pase mezi stany a karavany vypadá spíš vtipně.