Přípravy na setkání s kamarády

Po 20.2. Bendeela Recreation Area (New South Wales, Austrálie) – Green Patch, Jervis Bay National Park, 10 m.n.m. (New South Wales, Austrálie)

Dnes je ten den, kdy se setkáme s našimi kamarády Jitkou a Davidem a jejich čtyřmi dětmi. Na setkání se těšíme o to víc, že to nějakou dobu vypadalo, že naše cestovatelské plány časově a prostorově neprotnou.

Ráno zamáváme klokanům a zamíříme do města na pobřeží, ale vyřídíme několik nutných záležitostí jako vyprání prádla, výměnu plynové bomby, nákup potravin a koupi potápěčských brýlí. Mohlo by to jít snadno, ale je stále horko a dusno. Takové počasí nám zatemňuje mozky a tak na sebe docela štěkáme. Částečně za to může nervozita a těšení.

S busíkem plným masa, zeleniny, ovoce a pečiva dorazíme do kempu Green Patch v národním parku Jervis Bay. Busíkem přebrodíme potok tekoucí po skále, zaparkujeme na zarezervovaném místě a začněme se chystat na příjezd kamarádů. Ty dnes brzy ráno přiletěli do Sydney z Mnichova přes USA dvěma velmi dlouhými lety. Vyzvedli si obytné auto, nakoupili a teď se pomalu probíjejí silničním provozem na jih směrem za námi.

Kemp nám svým umístěním v hustém lese připomíná Alexander Springs, kemp na Floridě. Jen se tu místo veverek prohánějí klokani a vačice, ale obě místa mají stejné kouzlo ochočené divočiny. Co se nám na australských kempem ve srovnání s těmi americkými líbí, je to, že jsou nakloněné společenskému životu a družení. Zatímco v individualistických USA byl u každého místa piknikový stůl a ohniště, v Austrálii jsou piknikové stoly jsou umístěné spíše v prostoru mezi jednotlivými místy, navíc jsou zde vyhrazená místa na grilování (barbecue area) vybavená elektrickým grilem, piknikovým stolem a často i dřezem na mytí nádobí. Něco takového v amerických kempech zcela chybělo, stejně jako velké společenská místnost a kuchyně.

Ještě před příjezdem kamarádů vezme Janek děti na písečnou pláž. Já nakládám maso, chystám zeleninu, abychom pak mohli rovnou grilovat a nemuseli krájet rajčata a sloupat okurky. Když mám hotovo, vyrazím za nimi, ale nějak se mineme a místo společného koupání se sama projdu po pláži. Když se vrátím, čekají na mne u busíku.

Kolem půl sedmé dorazí kamarádi, v obytňáku, který je ve srovnání s naším busíkem, přímo obří. Objímáme se, s Jitkou a Davidem jsme se neviděli od Vánoc 2021, s dětmi ještě déle. Na to, že strávili poslední dva dny na cestě, vypadají skvěle.  

Večer grilujeme, povídáme si. První příjemný večer z pěti společných.

Noční návštěvník.