Poslední den na ostrově Fraser

Po 23.1. K’Gari (Fraser Island), 3 m.n.m. (Queensland, Austrálie) – Rigde Wongai Camping, K’Gari (Fraser Island), 3 m.n.m. (Queensland, Austrálie)

Probudím se za rozednění, vylezu ven, psi dingo jsou na svém místě – na kopečku nad tábořištěm. Opatrně se vyčurám a pak se vrátím do stanu. Psi proběhnou mezi stany a já si je vyfotím. Není to úplně dobrý pocit, když tu jsou takhle s námi, ale už se jich tolik nebojím a cítím se před nimi jistější. Když se Týna pustí do každoranního cvičení, vstanu s ní a hlídám ji. Sedím u stolu, přidávám fotky do Stories na Instagramu. Když se psi moc přiblíží, obě s Týna vstaneme, překřížíme ruce na hrudi a pevnými hlasy je zaháníme pryč. Když vstane Janek, cítíme se obě lépe a psi se tak nepřibližují.

Ráno na tábořišti.

Ranní koupání v Ocean Lake.

Musím říct, že se mi uleví, když po snídani přejedeme k jezeru Ocean Lake, jsme tam první.  „Můj“ stůl je volný. Zabereme si ho pro sebe a pak se jdeme vykoupat do jezera, abychom ze sebe spláchli noční pot a ulepenost. Jezero působí rybníkovým dojmem, ale dno tvoří čisťounký jemný bílý písek a voda s hnědým nádechem není nijak špinavá. Voní to tam jako u českého rybníka a já se díky tomu cítím jako doma. Chladivá voda z nás spláchne všechno nevyspání posledních nocí, osvěžení se pustíme do školy a do práce.

Příprava oběda.

Kempování na pláži.

Když se Kuba začne nudit, vezmu ho znovu do vody a zkouší skákat z houpačky. Později se k jeho dovádění přidají čtyři mladíci, kteří mezitím přijeli. Skáčou z větví stromů a snaží se trefit do obřích nafukovacích kruhů.

K obědu máme kuře se salátovou zeleninou a tortillami, ale není to ono. Na čerstvě připravené pita chleby to nemá.

Nezpevněné cesty ve vnitrozemí.

Moře před námi.

Eli creek.

Brodění se potokem.

Tento den je naším posledním na ostrově. Obědvali jsme brzo, abychom až jen trochu opadne příliv, mohli po pláži zamířit na jih, zpět na trajekt vedoucí na pevninu. Cestou se na hodinku zastavíme u potoka Eli Creek. Brodíme se jím až kam to jdeme a pak se zase vrátíme do rozpáleného auta. Děti si zase vyzkoušení řízení auta. Chvíli řídím i já, abych si vyzkoušela řízení na levé straně, ale vůbec mne to nebaví a usínám.

Letadlo přistávající na pláži.

Přejeme trajektem, ve městečku Rainbow Beach koupíme rovnou dva bochníky toho dobrého chleba a sníme si ho na lavičce v parku k večeři. Za hodinu a půl zaparkujeme ve venkovském kempu, kde jsme už jednou spali.

Zatímco v USA se jezdilo hlavně obytnými auty, v Austrálii dávají přednost karavanům všeho druhu.

Typická scenérie z australského východního pobřeží.