Rošťáky

„Evi, tady máš ty rošťáky. Ve žluté krabičce jsou kuřecí, v modré vepřové. Ty udělej klukům.“  S těmito slovy mi moje tchyně vždy před odjezdem na chalupu předávala maso naložené v chutné marinádě. Na chalupě stačilo uvařit brambory a maso osmažit na pánvi. Oběd jsem měla prakticky bez práce hotový během půlhodinky a jako bonus jsem si užívala ten hřejivý pocit, který kuchařka má, když všem chutná.

Udělala jsem ale jednu velkou chybu, nikdy jsem se nezeptala na recept. Když tchýně náhle zemřela, pátrala jsem v sešitcích popsaných jejím písmem po složení marinády, ale nenašla jsem ho. Neznal ho ani tchán ani švagr. Až moje kamarádka mi předala recept na rošťáky od svojí tchýně. Vyzkoušela jsem ho, ale i když nám všem chutnal, nebyl to ten pravý. Nakonec jsem si vzpomněla, že bych se mohla zeptat manželovy tety a voilà fotka ručně psaného receptu mi přistála v mobilu.

Maso naložíte doma před odjezdem na víkend v obytňáku, na chalupě nebo u přátel. Marinující se maso vydrží v chladu až tři dny. Naložíte ho ve čtvrtek a v neděli ho máte k obědu.

 

počet porcí: 4

časová náročnost: 30 minut příprava, 20 minut vaření

Suroviny

600 g masa (kuřecí prsa, krůtí prsa, vepřová kotleta nebo kýta)

olej na smažení

2 vejce

4 lžíce bramborového škrobu

2 lžičky plnotučné hořčice

1 lžičky sójové omáčky

1 lžičky worcesterové omáčky

2 stroužky česneku

1 lžička mletého černého pepře

1/2 lžička soli

Postup

Česnek utřeme. Ve vhodně velké míse smícháme vidličkou všechny ingredience na marinádu, až vznikne hladké tekuté těstíčko. Maso nakrájíme na plátky silné asi 1 cm a jemně naklepeme. Plátky masa postupně naskládáme do mísy k marinádě. Každý plátek by měl být marinádou obalený ze všech stran. Mísu přikryjeme a vložíme do lednice, kde maso necháme marinovat 12-36 hodin.

Rozpálíme pánev na střední plamen, nalijeme na ni asi půl centimetrovou vrstvu oleje. Když je olej rozpálený, vidličkou nabereme z misky maso obalené v marinádě a dáme ho smažit na pánev. Mezi jednotlivými plátky masa by měl být vždy kousek volného místa. Maso smažíme asi 3 minuty na každé straně do zlatova. Podáváme s vařenými bramborami, podle chuti přidáme kečup, majonézu nebo hořčici.