E-booky – představa a realita

Moje představa na začátku byla poměrně jasná. Vrátíme se z cesty kolem světa v půlce dubna 2023, vrhnu se na to, koncem prázdnin (taky 2023) mám hotovo. Čtyři e-booky. Každý pěkně z jednoho kontinentu – USA, Střední Amerika, Jižní Amerika a Austrálie. Od grafičky si nechám navrhnout design, k textu přidám pár fotek, maximálně tak dvě tři z každého dne a je to. Metoda ŽVS (žádné velké sr*ní) v praxi.

Realita je někde úplně jinde. Metodou ŽVS evidentně pracovat nezvládám. Pracuji pomalu a nejistě, plná pochybností o smyslu, výsledné kvalitě a finanční návratnosti tohoto mého projektu. Nepochybuji, že to celé má smysl mne a pro naši rodinu. Bude fajn mít vše sepsané v podobě elektronické knihy. Vážím si toho, že mám čas každý den cesty prožít ještě jednou a obohatit jej o faktické znalosti o místech, která jsme navštívili. Na to totiž během cesty nebyl dostatek času a tak si to poznávání faktů o zemích, městech, národních parcích a kulturách opravdu užívám.

Jenže bude to zajímat i někoho jiného. Je šance, že se prodá tolik e-booků, aby se mi zaplatil rok a půl práce? Jasně, nulová šance je tu vždycky, na to jsou určitě nějaké matematické zákony. Ale skutečnost bude zase někde jinde. Chápu, že celý rok a půl práce se mi sotva zaplatí, ale pořád je tu naděje, že alespoň něco vydělám a přispěju tak do rodinného rozpočtu. Ve výsledku to tedy bude takové dva v jednom – zakonzervované vzpomínky pro nás a zábava a poznání pro vás čtenáře.

Eva Kubátová představuje v brněnském knihkupectví 2. díl Mexikopedie. Takhle si představuji jednou sama sebe, když dokončím e-booky.

Do tvorby e-booku dávám hodně ze sebe sama. Pracuji tak, jak zrovna nejlíp umím. Věřím tomu, že se mi časová investice vložená do zpracování deníkových zápisků v nějaké podobě vrátí a že se posunu někam dál. Kam to bude, to zatím sama nevím, ale snažím se být otevřená možnostem, které mohou přijít. Teď už jen najít odvahu do toho skočit naplno.