Banánový chlebíček

Recepty na banánový chlebíček se internet jenom hemží, nejspíš proto, že každému se několikrát ročně stane, že mu doma přezrají banány. Nám se doma až tak často nestávalo, ale tady ve Střední Americe, kde přejíždíme z jedné banánové republiky do druhé, se to stane velmi často. Zvlášť, když jsou banány tím nejlevnějším ovocem a člověk jich snadno nakoupí víc než dokáže sníst nebo jich dokonce dvacet dostane.

Příběh

Když jsem ještě během našeho cestování po národních parcích USA hledala ten správný návod, vytipovala jsem si celkem tři recepty. Jako první jsme vyzkoušela ten od Florentýny z Kuchařky pro dceru. Vyšel na jedničku - nám s mužem velmi chutnal, jen Kuba měl problém s tím, že chlebíček chutná moc banánově.

Náš první banánový chlebíček jsem upekla ještě v USA, což se snadno pozná podle výborného džusu z floridských pomerančů.

Postupu od Florentýny se od té doby držím, jen jsem recept přepočítala z velmi přesných gramů a mililitrů na nepřesné hrníčky, lžíce a lžičky. Vzhledem k malé velikosti naší cestovní trouby Omnia, jsem všechno množství vydělila dvěma. Takhle se nemusím bát, že těsta bude na malou formu moc a že přeteče.

Na rozmašírování přezrálých banánů je dobro si pozvat dětské pomocníky. nejlépe to jde vidličkou a na talíři.

Pravidla úspěchu

Chlebíček jsem pekla už několikrát. Nepovedl se jen jednou a to, když jsem do něj dala banány nesprávného druhu (to se vám v Česku nestane), které navíc nebyly dostatečně zralé.

Aby vám tato vláčná buchta vyšla, tak jak má, je dobré si pohlídat dvě věci:

1.     aby byly banány opravdu hodně zralé

2.     aby suroviny (máslo, vejce, mléko) měly pokojovou teplotu

Toho dosáhneme tak, že hodinu dvě předem předtím, než začneme péct, vytáhnoume máslo, vejce a mléko z ledničky. Já si máslo a vejce většinou připravím už večer, abych z nich hned ráno po snídani mohla umíchat těsto a nemusela pečení odkládat na později.

Nepovedený pokus s nezralými banány.

Dvojitá dávka v mojí socialistické pečence z druhé ruky.

Banánový chlebíček

Velikost tak akorát do Omnia oven originální velikosti

2 vetší nebo 3 menší přezrálé banány

2 vejce

¼ hrnku mléka

šťáva z půlky citronu nebo limetky

¼ hrnku třtinového cukru

60 g másla

1 hrnek hladké mouky

1 špetka soli

½ lžičky prášku do pečiva

½ lžičky jedlé sody

 Tip: chlebíček lze vylepšit přidáním 2 i více lžic sekané čokolády nebo čokoládových peciček do již umíchaného těsta

Postup:

Do větší misky nebo hlubokého talíře vložíme máslo a cukr. Máslo pomocí vidličky rozmačkáme a poté smícháme s cukrem. Stačí míchat minutu, není potřeba dlouhého šlehání. I tak je ale tento krok je důležitý pro výslednou chuť chlebíčku. K máslové směsi přidáme banány a také je vidličkou rozmačkáme. Nevadí, když nebudou úplně na kaši. Poté do misky vlijeme mléko, vejce a citronovou šťávu. Smícháme do nevábně vypadající hmoty.

Ve velké míse promísíme suché suroviny – mouku, sůl, kypřící prášek a jedlou sodu. Obě směsi promícháme ve velké míse. Dáme pozor, abychom těsto nepřepracovali. Stačí, když v míse není žádná suchá mouka.

Pečení v domácí troubě

Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do formy nalijeme těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut, dokud testovací špejle není po vytažení čistá.

Pečení v Omnii

Použijeme silikonovou vložku nebo hliníkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Pečeme na střední plamen asi 45 minut, dokud testovací špejle není po vytažení čistá

TISK RECEPTU

Dobrou chuť.